«Перехід до ризикових інструментів може оживити ринок IPO у 2013 г.», - експерт ІГ «АЛЬТЕРА ФІНАНС»

25 квітня 2013 р.

Аналізуючи ситуацію на міжнародних ринках IPO у 1 кварталі поточного року, директор напряму ринків капіталу інвестиційної групи «АЛЬТЕРА ФІНАНС» Максим Шинкаренко відзначив, що з початку року на ринках IPO спостерігалася підвищена активність компаній. Це було обумовлено сприятливою кон'юнктурою ринку: волатильність залишалася відносно низькою, а біржові індекси значно зміцнилися з кінця 2012 р.

«У першому кварталі 2013 року ринки продемонстрували високу стійкість до дії зовнішніх чинників. На основному майданчику Лондонської фондової біржі були відмічені перші (з моменту IPO компанії AZ Electronic Materials у жовтні 2010 року) IPO британських компаній за участю фондів прямих інвестицій. Ці IPO можуть «торувати дорогу» для розміщення цього року акцій іншими подібними компаніями», - сказав експерт. Він також підкреслив: «У першому кварталі ціни на акції після IPO за найбільшими операціями у Європі демонстрували позитивну динаміку.

За обсягом надходжень у результаті проведених операцій IPO провідні позиції у першому кварталі займали Лондонська фондова біржа та Німецька фондова біржа Deutsche Borse. На Лондонській фондовій біржі було проведено 30% від загального числа операцій IPO за квартал, при цьому середня вартість операції склала 144 млн. євро. 30% від загального числа операцій доводиться і на Варшавську фондову біржу, проте середня вартість операції тут склала 6 млн. євро.

На європейському ринку зростання надходжень у результаті IPO склав 37% у порівнянні з першим кварталом 2012 року. У 2013 році зростання було забезпечене за рахунок проведення IPO компанією LEG Immobilien на Німецькій фондовій біржі Deutsche Borse і за рахунок різкого збільшення кількості IPO британських компаній у Лондоні.

Загальна кількість лістингів у 1 кварталі 2013 досягла 44 (за аналогічний період 2012 р. - 56), загальний обсяг залучених коштів – 3157 млн. євро (2297 млн. євро у 1 кварталі 2012 р.), 59% розміщень за обсягом залучень на Лондонській фондовій біржі, 37% - Франкфуртській фондовій біржі, 4% - інші; за кількістю: 30% - Лондонська фондова біржа, 30% - Варшавська фондова біржа, 9% - ОМХ, 7% - Італійська фондова біржа, 7% - Люксембурзька фондова біржа.

Найкрупнішою операцією стало розміщення LEG Immobilien (нерухомість) обсягом більше 1 млрд. євро. Більш за все операцій IPO було у секторі промислових товарів і послуг, на другому місці – технології, на третьому – інвестиційні компанії, далі йде нерухомість.

На ринках США у першому кварталі були проведені п'ять з десяти найкрупніших операцій IPO в світі. За цей період було проведено 34 IPO на суму 5 836 млн. євро. Загальна сума коштів, залучених у рамках IPO у США у першому кварталі, перевищує обсяг надходжень від IPO за перший квартал 2012 року та останній квартал 2012 року на 34% і 20% відповідно, не зважаючи на скорочення числа операцій IPO. Найбільшою операцією IPO стало розміщення акцій компанії Zoetis.

У першому кварталі 2013 р. Московська Біржа залучила 371 млн. євро у рамках найбільшої з операцій IPO, що проводилися на російському ринку з 2007 р., хоча операція і пройшла за нижнім кордоном встановленого діапазону ціни.

Особливо низька активність спостерігалася на Стамбульській фондовій біржі, де була проведена лише одна операція IPO, яка принесла компанії-емітенту 106 млн. євро. При цьому IPO компанії Halk Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.S. (GYO), проведене у лютому 2013 року, стало найбільшою операцією за останні два роки.

Міжнародні аналітики говорять, як мінімум, про 300 нових компаній, що активно готуються до лістингу у 2013 році. За даними першого кварталу просліджується тенденція скорочення кількості лістингів. При цьому обсяг залучених коштів на ринках IPO зростає. Така тенденція буде актуальною як мінімум весь 2013 рік.

На початку другого кварталу був здоланий дворічний мінімум ціни на золото, викликаний відтоком інвесторів з цієї «тихої гавані». Також інвестор не чекає активного зростання і на сировинних ринках. Все це створює передумови для формування у інвестора апетиту до ризику і поступового переходу до більш ризикових інструментів, таких як еквіті (акції), що, у свою чергу, може сприяти пожвавленню ринку IPO у 2013 році».

Back to the list